Mi van, ha anya úgy született, hogy tejérzékeny volt, mi van ha a baba örökölte, honnan veszem, hogy talán igen, kihez forduljak, mi a következő lépés???? 

Na hát nem ez a legkönnyebb... 

 

Nos, igen én úgy születtem eleve, hogy laktóz intoleráns voltam. Kinőttem, vissza jött, ez majdnem mindegy is lenne, ha nem történnének sajnálatos dolgok. 

Dorottya nem jól reagál a tápszerekre. 

Kezdünk egy fajtával hívjuk A nak. Kb 6 hetes koráig ette. Addig azt gondoltam normális az, hogy többet bukik, és nem rendszeres a széklete. Emiatt persze a hasa is fájt, meg az ilyenkor kb természetes. Azután már rendesen látszott a babán, hogy lenyelni se nagyon akarja már A fajta tápszert. Az arcán piros foltok voltak, de a nagy meleg miatti kiütésnek tudtam be. Végül csak megértettem a jeleket, váltani kell.

Hívtam az orvost, igen, a távgyógyítás se segíti elő a diagnoztizálást, még jó hogy anyukám profi nagymama 4 gyerek 5 unoka, meg még csecsemőgondozó végzettség is van a tarsolyában. Bármi furát gondolok, hívom megerősítésért, le konzultáljuk és csak eztán zaklatom a dokit. Most kelett. Váltsunk tápszert. 

Váltottunk B tipusra. Kifejezetten hasfájás és székrekedés ellen. Nah, az nagykirály, gondoltam. Eszi a baba egy hónapja, a széklete megváltozott tőlle, szín, szag állag, minden. Okés ezt még úgy értettem is, ilyen van. De egyre inkább fájt a hasa, olyannyira, hogy semmi, még a cicizés se nyugtatta meg. Mentünk a dokihoz magán rendelésre, mert annyira sírt Dorka. Kapott kúpot, az használ, de nem ez a jó megoldás. A hasa fáj, kiütései még mindig vannak, pedig nincs meleg. A bukás sem csökken. Felmerül a gyanu .... lehet tejérzékeny? 

Hívtam a dokit, a tanács a következő, vegyünk tejmentes tápszert, figyeljük meg, de ha az jó azt elvileg nem lehet receptre írni. 

Na itt dobtam el a hajamat. Elkezdtünk patikákat járni, van e tejmentes tápszer, mennyi, lehet-e írni receptre?! Elvileg vannak megoldások. Így most kipróbáljuk, ha beválik igyekszem szépszóval rámutatni az orvosnak, hogy szeretném ha fel írná. 

Következő lépésként pedig kb egy éves kortól szokás ( tudomásom szerint) vizsgálni ezeket a dolgokat. Kivizsgáltatjuk, és megfigyeljük, elvileg ő is kinőheti, de benne van az is, hogy nem. 

Tünetek: sűrűn bukik, hány a baba, széklete híg, rendszertelen, piros száraz kiütések ekcéma jellegű foltok az arcbőrön, súly gyarapodási nehézség (ez nem mindig van, pl nállunk ez rendben van), légzési nehézségek, véres széklet.