Nagy kérdés ebben a fejlett, modern világban, hogy anyatejes vagy tápszeres a baba. 

Mi esetünkben mind a kettő ezért, most ebben szeretnék egy kis tapasztalatot mutatni. 

 

Amikor Dorka megszületett, bőszen imátkoztam, hogy legyen elég anyatejem. Mivel a tej elválasztás csak később indult be, már a kórházban kelett tápszert adjak neki. Kb itt kezdődött a krízisem. 

Mikor hazajöttünk beindult a tej, viszont hiába van meg a gyerekekben a reflex, az nem azt jelenti, hogy profi módon tud is enni. Azt meg kell tanulni, rá kell érezni. Kb 4 napos volt, amikor elősször sírtam, mert azt éreztem, milyen anya vagyok én, hogy nem tudom megetetni a gyereket. A férjem átölelt, és a hajamba súgta, hogy hát csodálatos anya vagyok szerinte, és majd bele fogunk jönni. 

Minden evés előtt cicire tettem a leánykát. Két hétbe telt nagyjából mire megtanulta, hogyan is van ez, hogy szívni kell, nem fújni, ahogy mindig mondogattam neki. A tejem kevésnek bizonyul ahoz, hogy elég legyen, így tápszerrel kell pótolni, de még mindig minden evéskor cicizik. 

Anyatej: A lehető legjobb táplálék a babának. Erősíti az inmunrendszerét, segít kialakítani az anya-gyermek kötődést, az anya regenerálódását is segíti. Nem véletlen mondják, hogy minden cseppje aranyat ér. Nem kell melegítgeni, hőmérőzni, hogy jó-e a víz, mindig a rendelkezésedre áll. Viszont nem igazán lehet pontosan megmondani, hogy mennyit evett a baba ( vagy csak Dorka ficánkol nagyon a mérlegen?). A legnagyobb hátulütője viszont a társadalomban keresendő. Nagyon kevés olyan hely van, nagyon szomorú módon, ahol lehetőség van arra, hogy szoptatni tudjon az anyuka. Itt konkrétan a postára nem tudsz mondjuk babakocsival bemenni, de ez a város szégyene, csak ezt se szégyenlik. Ha olyan lehetőségeim lennének, mint amilyenek nincsenek, köteleznék több kereskedelmi egységet, gyógyszertárat, benzinkutat, kormányhivatalokat, hogy létesítsenek szoptató fülkét! 

Tápszer: Remek lehetőség azoknak az anyáknak, és babáknak, akik nem tudjàk alkalmazni az anyatejes táplálást. A fejlődő tudománynak köszönhetően egyre inkább képes hasonlítani az anyatejre a legtöbb készítmény. Kis begyakorolás után, és mikor rájössz hogyan melegítsd meg a vizet úgy hogy kb 35 fokos legyen és semmiképp se több mint 40, egész gyorsan el lehet készíteni. Praktikus vásárlási vészhelyzetekben és utazás közben is. Hátránya, hogy ez mégsem anyatej azért, hamarabb fáj tőlle a babák hasa, más vitaminokat tartalmaz. Nézni kell a pontos hőmérsékletet, gyakran kell várni, hogy jó legyen. Könnyedén megromolhat, és ha nem vagy résen, előfordul, hogy nincs otthon, nyílván akkor mikor minden beszerzési lehetőség már zárva van. Úgyhogy arra mindig kell figyelni, hogy legyen! 

Jó érzés, hogy Dorka tud cicizni, nem ettől vagyok jó anya, de tudom, hogy az egészségéhez hozzá járul. De minden olyan anyának üzenem, akinek ez nem adatott meg, hogy semmi pánik, nem ezen fog múlni semmi, más gyerekek is felnőttek tápszeren, 4 hónaposan meg az alma, krumpli, banán, répa is már belép a körbe, úgyhogy fel a fejjel.