Ez egy olyan kérdés ami minden kismama fejében megfordul a terhessége során. Főleg már a vége felé. Én több helyen is utánna olvastam, valamint több emberrel is beszéltem erről így azt gondolom, messzemenően jó vagyok mentő kérdésben. 

 

A szülés megindulásának szokásos módjai alapján: 

Elfolyt a magzatvíz: Ez az örök kérdések egyike, honnan fogom tudni, hogy az a magzatvíz? Első válasz ... hidd el tudni fogod. A terhesség 37. hetétől beszélünk érett születésről. Ekkorra a magzat eléri teljes fejlettségi fokàt, és már bármikor megérkezhet. Ezekben a hetekben tehàt, már számítani fogsz rá, hogy ez bekövetkezhet. A magzatvíz egy átlátszó folyadék kell legyen amelynek mennyisége nagyjából egy pohàrnyinak felel meg. Sokkal többnek fog tűnni. Nem kíséri vizelési inger. Lehetséges, hogy nem áttetsző, hanem zavaros, zöldes, véres víz távozik. Ha a nyákdugó is távozik a vízzel együtt, a folyadék nyálkás érzetű lesz, valamint a szemérem is nyálkás tapintású lesz. Lehet, hogy fájásaid is lesznek a magzatvíz távozása után, de az is normális, ha nem érzel fájásokat. A magzatvíz elfolyásnál, minden esetben mentőt kell hívni, mert: 

- Magzatvíz távozás után, a baba 24 órán belül meg kell szülessen. ( Ha csak szivárog a magzatvíz, akkor még lehet saját autóval menni. De, ha neked kéne vezetned, mert nincs senki akit riaszthatnál, válaszd a mentőt. Be tudnál vezetni, de a stressz miatt, baleset veszélyes.) 

Elment a nyákdugó: Ebben az esetben egy áttetsző vagy,  zöldes, véres, nyálkás tenyérnyi, zselés állagú matérium fog távozni a testedből. Mivel a nyákdugó a magzatburok és a héhszáj között található, így ebben nem muszály mentőt hívni mert

- Előfordulhat, hogy akár ez egy-két héttel a szülés előtt megtörténik. Ha semmi más jelet nem észlelünk, nincs fájás, nem folyt el a magzatvíz, akkor nem jött még el az idő ... de màr nagyon közel van. Érdemes viszont, sűrűbben meglátogatni a mosdót, nedves törlőkendőt használni, gyakran tisztasági betétet cserélni. Hiszen a nyákdugó a fertőzésektől hivatott megvédeni a babát. Valamint, ha személyesen nem is, de telefonon érdemes konzultálni orvossal, védőnővel.

Beindulnak a fájások:  A fájás akkor jelzi a szülés beindulását, amikor rendszeressé válik. Ismerjük a kifejezést, hogy húsz perces, tíz perces, öt perces fájások. Ez a szám, nem a fájás hosszát, hanem a két fájás között eltelt időt méri.  Ezért, érdemes otthon, a saját kényelmedben várakozni, hiszen ez egy egész hosszú időt is igénybe vehet. Ám ezzel nagyon érdemes vigyázni is. Nem szabad félvállról venni. Inkàbb induljatok el időben, minthogy valami balul süljön el. A születés a világ legnagyobb csodája és mint ilyen, nem kiszámítható, hogy a következő percbem mi fog történni. 

- Mindenképpen induljatok el, ha a fájások között 10 perc vagy ennél kevesebb idő telik el. De ne legyen kevesebb mint 5 perc. Legfőképp akkor ne, ha màsik városba, vagy a város másik végére kell eljutni.

- Hívj mentőt, ha nem vagy benne biztos, hogy sikerül időben beérnetek a kórházba. Vedd figyelembe a betegfelvételhez szükséges idő mennyiségét is. Valamint, ha nem vagy benne biztos, hogy sikerülne balesetmentesen beérkezni, mert a sofőr esetleg túlságosan izgatott, vagy felbátorodott a szituáció hatására. És semmiképp ne vezess te, igen anya vagy, mindenre is képes ennek eredménye képpen, de úgy autót vezetni, hogy összehúzódásaid vannak, mérhetetlenül balesetlveszélyes!