Alig, hogy megszületik a baba, természetes módon mindenki látni szeretné, ha lehet azonnal, vagy tegnap is jó lesz. Pedig ennek az örömöt okozó látogatásnak, bizony több apró, kimondatlan szabálya van mint gondolnátok.  Amit itt most olvasni fogtok, az az én véleményem, tehát jöjjön is az első szabály: 

Mindig és minden körülmény között, az aktuális család dönt arról, mikor enged be és, hogy kit.  A család áll, az apából, az anyából és a gyermekből, vagy több gyermekből. Amit ők mondanak az a szentírás .... értem?!

 
  •        Kezdjük, máris az elején, amikor is a gyermek a korházban megszületik, mindenki aki számít kap értesítést erről. Viszont látogatási idő, az kb csak két óra hossza áll rendelkezésre. Ne csődüljön oda mindenki aki él és mozog a kórházba. Az első megtekintés jogát, meg kell hagyni az apának, és az esetleges már meglévő gyermeknek. Hagy legyen ez az ő pillanatuk. Később csatlakozhat a nagyszülő, nagynéni, nagybácsi, keresztanya, keresztapa, de persze nem egyszerre. Hagyjunk teret és időt a kismamának és kisbabának. Majd mikor hazamennek, lesz elég mód és lehetőség látogatni.
  •  A gratuláció nyílvánításánál, szorítkozzunk az írásbeli kommunkikációra. Majd, ha a kismamának lesz ideje és ereje, akkor majd fel fog hívni. 
  • Kedves nagymama, igen elterjedt szokás az, hogy odaköltözik vagy egyik vagy másik nagymama az első hat hétre. Na nekem ennek még a gondolatától is feláll az összes hajam szála. Igen, tudom, hogy a legjobb segítő szándék vezérel titeket, de kérlek előbb ezt akkor tényleg jó alaposan beszéljétek  meg, hogy biztos legyen nem e gond. Mert azt gondolom én, aki nagyon szeretem az anyósomat is meg az anyukámat is, hogy ide aztán ne költözzön senki még hat hétre se. Mondom miért. Ez a kisbaba az enyém és a férjemé, azért vannak a szülők ketten, hogy meg tudjanak oldani mindent. A házimunkát is. Apa zseniálisan el tud mosogatni, meg fel tud porszívózni. Minden anya ösztönösen tudja, hogy mit kell csinálni a babával, ha nem akkor gyere el mutasd meg, nézd meg, hogy jól csinálja e, és aztán menj haza. Ne te fürdesd a babát, mert akkor a te kezedet szokja meg, hagyd, hogy az anya anya legyen az apa pedig apa. Főzz nekik igen, de vagy otthon, vagy ha kész menj haza. Ne zavard meg a család légkörét a jelenléteddel, mert bármennyire is szeretnek, és bármennyire is szívesen látnak mindig, akár minden nap, akkor sem jó az ha oda költözöl. Mindenkinek megvan a saját kis rutinja, hogy mit hogyan csinál, engedd meg a gyerekednek, hogy ezt megtartsa. Az meg, hogy kitalálod, hogy oké, de ne haza vigyék a babát előbb, hanem hozzád, és legyenek ott pár napig mert hjaj az milyen jó lesz ... aha .... kinek? Neked lehet, mert alig vártad az unokádat, de én azt mondom van annak a gyereknek otthona, ahol élni fog kb 18-20 évig biztosan de lehet tovább is, hagy menjen csak oda haza, mert azért hívják azt a helyet úgy, hogy otthon. 
  • Mikor lehet menni elősször? Na ez tényleg egy olyan dolog ami nagyon függ a szülőktől, meg attól, hogy ki az aki látogatna. Az anyukám itt volt már aznap, mikor hazajöttünk, mert a fürdetést nem mutatta meg senki. Anya odaállt mellém, instruktált, mit hogy, aztán hazament.  Az anyósom németországban lakik, így az nállunk más tészta kicsit. A nagyérdeműnek két hét után szabadott jönni nállunk. Nem, nem azért mert a gyereknek lett volna valami baja, ha hamarabb nézik meg, hanem azért mert én nem voltam még olyan állapotban, hogy vendéget fogadjak. Ne felejtsük el, hogy a hüvelyi szülés, kimerítő az anyának, a császármetszés pedig egy műtét. Mind a két esetben hagyjuk meg nekik a megfelelő teret ahoz, hogy el tudják dönteni mikor fogadnak vendéget. Az anya kimerült, a lába be van dagadva, az apa dolgozik, és házi munkát végez. Adjunk időt nekik, hogy felvegyék a ritmust. Persze ez mindenkinek más, van akinek 3 nap, van akinek 3 hét, ezért függ a pártól. 
  • Ne menjen mindenki egyszerre. Beszéljünk a rokonokkal, barátokkal, hogy ki mikor szeretne, vagy mikor tud meni. Osszuk be a látogatási időt, hogy ne legyünk egyszerre sokan, de ne is legyen az hogy az anya azt érezze, hogy nem kíváncsi rájuk senki. Igen, a szülés utáni depresszió egy érdekes dolog, majd beszélünk róla. 
  • A látogatás idelye az elsö 4 hétben ne legyen több mint 45 perc. Gondoljunk bele,  a baba 3 óránként eszik, ami tart kb egy óráig, a fejés egy fél óra, az anya eszik, iszik, mosdóba megy, és kb el is telt az idő, jön a következő etetés. 
  • Látogatáskor, bátran vigyünk az anyának gyümölcsöt. Nagyon hasznos, és jó ötlet.